29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Centri izvrsnosti

Centri izvrsnosti

E-mail Ispis PDF
centri-izvrsnosti-1
centri-izvrsnosti-2
centri-izvrsnosti-3
centri-izvrsnosti-4

POČECI

2002. godine Varaždinska županija pokrenula je program rada s nadarenim učenicima iz područja matematike i fizike, a od 2003. godine i dodatnu nastavu iz informatike.

Dodatna nastava pokrenula se s ciljem poticanja interesa za matematiku, fiziku i informatiku kod učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije te unapređivanja rada s učenicima koji su pokazivali interes i bili nadareni za ove predmete. Naime, poznato je da se u Hrvatskoj sve manji broj učenika odlučuje za prirodoslovno-matematičke i tehničke studije, dok su u razvijenim zemljama znanje i stručnost u tim područjima najvažniji čimbenici napretka. Matematika i fizika bile su temelj razvoja tehničkih, tehnoloških, bioloških, medicinskih i drugih znanosti u prošlosti, a zajedno s informatikom imaju posebno značenje za razvoj tih, ali i mnogih drugih, znanosti i djelatnosti. O njihovoj važnosti, uz ostalo, govori i podatak da se za upis učenika u srednje škole najčešće traži uspjeh iz matematike i fizike.

OSNIVANJE CENTARA IZVRSNOSTI

2007. godine Varaždinska županija napustila je program rada s nadarenim učenicima na opisani način i krenula u organizaciju Centara izvrsnosti. Razlozi za njihovo osnivanje su bili: povećanje kvalitete rada, osiguranje novog poslovnog prostora u novo izgrađenim srednjim školama, generacijska solidarnost u vidu rada na jednom mjestu učenika osnovnih i srednjih škola, bolja komunikacija među predavačima, bolja opremljenost i iskorištenost opreme, te povećanje financijskih sredstava.

 • Centar izvrsnosti iz područja matematike otpočeo je s radom na jesen 2007. godine, a za sjedište Centra određena je Strojarska i prometna škola Varaždin. Centar ima na raspolaganju 1500 m2 prostora. Prema dosadašnjim mjerilima (natjecanja, festival matematike u Puli) Centar je pokazao vidljive rezultate u radu s nadarenim učenicima, a osnivanje jednog takvog Centra opravdava i veliki interes učenika za usvajanjem dodatnih znanja iz područja matematike, koji postoji kako u osnovnim tako i u srednjim školama.
 • Centar izvrsnosti iz područja fizike, koji je osnovan Zaključkom Županijskog Poglavarstva Varaždinske županije od 5. studenog 2008. godine otpočeo je s radom u prosincu 2008. godine, u prostorima Elektrostrojarske škole Varaždin, koja je određena za sjedište Centra. Centar koristi 900 m2 novoizgrađenog prostora sa svom potrebnom opremom.
 • Varaždinska županija nositelj je i projekta Centar izvrsnosti iz područja informatike. Centar iz informatike započeo je s radom u travnju 2009. godine, a smješten je u novoizgrađenim prostorima Prve gimnazije Varaždin. Polaznicima Centra na raspolaganju je 120 novih računala.
 • Od školske godine 2010./2011. krenuo je s radom Centar izvrsnosti iz poduzetništva, čije je sjedište u Gospodarskoj školi Varaždin. Centar izvrsnosti iz poduzetništva osnovan je s ciljem podizanja poduzetničke svijesti, znanja i kompetencija kod mladih srednjoškolaca čitave županije. Polaznici tako stječu znanja i kompetencije vezane uz razvoj poduzetničke ideje te osnivanje i vođenje tvrtke, a ovakva vrste obrazovanja iznimno je važna za prosperitet lokalne zajednice, povećanje zaposlenosti i razvoj poduzetničke klime.

SPECIFIČNOSTI

Nastava se odvija subotom, a za sve učenike putnike organiziran je besplatan prijevoz, te imaju osiguranu prehranu i kvalitetnu nastavu.

IZVRSNOST U BROJKAMA

Broj zainteresiranih učenika za rad u Centrima izvrsnosti u školskoj godini 2010./2011. bio je iznad očekivanja, pa je iz nekih predmeta (matematika) održano i testiranje kako bi se odabrali učenici za rad u centru. U odnosu na prošlu godinu Centri izvrsnosti imaju 24 posto više polaznika.

 • Ukupan broj prijavljenih učenika u školskoj godini 2010./2011. je 933 uz vodstvo 64 mentora u 4 centra izvrsnosti;
  • CI iz matematike: 324 učenika i 26 mentora
  • CI iz fizike: 229 učenika i 13 mentora
  • CI iz informatike: 357 učenika i 16 mentora
  • CI iz poduzetništva: 23 učenika i 9 mentora
 • U radu navedenih centara u školskoj godini 2009./10. sudjelovalo je 756 učenika (527 iz osnovnih škola i 229 iz srednjih škola) uz stručno vodstvo 52 mentora.
 • Za rad Centara izvrsnosti, zajedno sa svim materijalnim troškovima, te troškovima prijevoza i prehrane, Varaždinska županija izdvojit će ukupno oko milijun i pol kuna.

REZULTATI

Opravdanost postojanja i rada centara izvrsnosti najbolje se ogleda u odličnim rezultatima koje učenici postižu na svim razinama natjecanja. Od najznačajnijih rezultata spomenut ćemo:

 • Informatika:
  • 2. mjesto na državnom natjecanju iz informatike za osnovne škole iz programskog jezika LOGO
  • sudjelovanje srednjoškolaca na državnom natjecanju, na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, te na američkom otvorenom natjecanju (ASCL)
 • Fizika:
  • troje učenika sudjelovalo je na državnom natjecanju iz fizike za osnovne škole
  • sudjelovanje učenika na državnom natjecanju iz fizike za srednje škole s eksperimentalnim radom, jedna učenica srednje škole sudjelovala na turniru u Austriji gdje je ekipa osvojila brončanu medalju
 • Matematika:
  • na Državno natjecanje iz matematike plasiralo se 15 učenika koji su osvojili jednu prvu nagradu, dvije druge i četiri treće nagrade te dvije pohvale.
  • polaznik Centra izvrsnosti Marin Petković bio je član olimpijske ekipe Hrvatske i na olimpijadi u Kazahstanu osvojio brončanu medalju.
  • 25 učenika nižih razreda osnovnih škola (IV. -VI.) sudjelovalo je na regionalnom natjecanju s izvrsnim rezultatima.
  • na festivalu matematike u Puli sudjelovalo je 10 ekipa osnovnih škola pri čemu su u obje kategorije (IV. - VI. razredi) i (VII. - VIII. razredi) osvojili prvo, drugo i četvrto mjesto, a i ostale ekipe Centra izvrsnosti bile su na prvoj trećini liste.