29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Home

Info-točka za socijalno poduzetništvo – besplatno savjetovanje

E-mail Ispis PDF

U Varaždinskoj županiji kao i na području cijele Hrvatske društveno ili socijalno poduzetništvo je u početnoj fazi razvoja. Ono je novi fenomen u gospodarskim i ekonomskim djelatnostima u Hrvatskoj, a takva vrsta poduzetništva unosi nove vrijednosti, principe te način življenja. Obuhvaća različita područja ljudskog gospodarskog i društvenog djelovanja. Suprotno mnogim laičkim mišljenjima, ono ne obuhvaća isključivo tzv. osjetljive i marginalizirane skupine ljudi, iako je u mnogim modelima zastupljen i taj aspekt.

Socijalno poduzetništvo zadovoljava tri aspekta (na engleskom 3P): PEOPLE – pruža ravnopravnost i jednake mogućnosti za sve, PLANET – doprinosi zaštiti okoliša i PROFIT – omogućuje socijalnom poduzetniku određeni profit. Cilj socijalnih poduzetnika je ostvariti samoodrživost na korist zajednice, društva i okoliša, pri čemu profit nije temeljna i isključiva svrha djelovanja. 

Na području Sjeverozapadne Hrvatske socijalno se poduzetništvo razvija unazad već nekoliko godina. Do sada su uglavnom organizacije civilnog društva bili pokretači društveno-poduzetničkih ideja. Primjer dobre prakse je udruga Autonomni centar ACT iz Čakovca koja je u međuvremenu osnovala četiri društvena poduzeća: ACT Printlab d.o.o.,ACT Konto d.o.o.,Socijalna zadruga Humana Nova, Centar za eko-društveni razvoj CEDRA Čakovec.

U Varaždinskoj županiji se također razvijaju društveno-poduzetnički projekti. Ukoliko ste zainteresirani za ovu temu i imate neku ideju za koju niste sigurni odakle početi i kako ju realizirati, Varaždinska županija u suradnji sa Centrom za eko-društveni razvoj (CEDRA) nudi besplatno savjetovanje za sve zainteresirane predstavnike javnog, privatnog, profitnog i privatnog neprofitnog sektora.

Koordinator CEDRA-e za Varaždinsku županiju je Hrvoje Kovač.

Kontakt: Hrvoje Kovač
Tel: 099 319 1786
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Moguće je dogovoriti sastanak na kojem ćete razraditi svoju socijalno-poduzetničku ideju.  Ovdje možete naći prezentacije s tribina o socijalnom poduzetništvu održanih u Varaždinskoj županiji.

Sanja Ostroški: Socijalna (društvena) inovacija

Ivan Božić, Socijalna zadruga Humana Nova

Socijalno poduzetništvo: Mogućnosti financiranja društveno poduzetničkih aktivnosti iz fondova EU

Regionalni forum društvenog poduzetništva – prema zajedničkoj strategiji i viziji razvoja

Ivana Zanze: Rodino društveno poduzetništvo - Rodina pusa

Upotreba lokalnih resursa za razvoj socijalnog poduzetništva – SOCPOD

Socijalno poduzetništvo kao model zapošljavanja

Perspektive razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj?