06. Feb 2023.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Eurodyssée

O programu Eurodyssée

E-mail Ispis PDF

Eurodyssée je program razmjene mladih  Skupštine europskih regija koji je započeo 1985. Svrha EURODYSSÉE programa je omogućiti mladim ljudima da steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Ciljevi programa su stvaranje svijesti o Europi građana, povezivanje regija i poticanje tvrtki da nalaze radna mjesta na kojima mladi mogu obaviti vježbenički staž i steći radno iskustvo.

Program Eurodyssee omogućuje razmjenu mladih u dobi od 18 do 30 godina da u razdoblju od 3 do 7 mjeseci steknu radno iskustvo u stranoj firmi. Kandidati različitih obrazovnih profila obavljaju praksu u tvrtkama ili institucijama iz različitih područja. Regija domaćin dužna je pokriti sve troškove koji uključuju intenzivni jezični tečaj, smještaj, džeparac ili plaću te socijalno i zdravstveno osiguranje. Troškove puta snose kandidati. Proces razmjene temelji se na principu reciprociteta, što znači da regija ugošćuje, ali isto tako šalje mlade ljude u regije partnere.

Varaždinska županija članica je Skupštine europskih regija od 2001., a program provodi od 2006. godine.

U Varaždinskoj županiji do sada je ostvareno 39 razmjena, od čega je 23 kandidata boravilo u nekoj od regija koje sudjeluju u programu, a 16 stranih kandidata je boravilo u Varaždinskoj županiji.

Od ostalih hrvatskih županija u Programu sudjeluju: Istarska, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Splitsko-dalmatinska.