01. Dec 2021.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Iskustva sudionika

Iskustva sudionika

Midi-Pyrénées

E-mail Ispis PDF

Početkom 2010.godine napokon mi se pružila prilika da sudjelujem u programu Eurodyssee. Nakon slušanja raznih pozitivnih iskustva prijateljice koja je sudjelovala u ovom programu, nisam dugo dvoumila da se i sama prijavim. Tada sam još bila na posljednjoj godini studija na Fakultetu organizacije i informatike, pa sam s konačnim odlaskom pričekala sve dok ne dobijem diplomu. Za odredište sam odabrala Francusku, točnije pokrajinu Midi-Pyrenees.

Nakon manjih komplikacija zbog studija, dobila sam svoju priliku u veljači 2010. godine. Od samog saznanja da sam primljena i da već imam buduće radno mjesto pa do samog odlaska, prošlo je svega kojih dva tjedna. Bila sam posljednja koja je upala u tu grupu. Cijela procedura oko dobivanja vize bila je ubrzana, ali zahvaljujući odličnoj reakciji s obje strane, gđice. Larise Križan iz Varaždinske Županije i moje buduće koordinatorice u Francuskoj, gđice. Elodie Goury iz organizacije Itineraire International (koja je odgovorna za ovaj program u pokrajini Midi Pyrenees), sve je bilo riješeno u kratko vrijeme.

Više...

Bruxelles-Capitale

E-mail Ispis PDF

Prijavljivanjem u Eurodyssée program koji omogućuje razmjenu mladih od 18 do 30 godina pružena mi je mogućnost usavršavanja u vlastitoj profesiji netom nakon završenog Fakulteta Političkih znanosti. Sa željom za stjecanjem prvog radnog iskustva i ostvarivanjem vježbeničkog staža u stranoj zemlji, stipendija Eurodyssée je najbolji nastavak daljnjeg obrazovanja i stjecanja prakse. Suradnjom Varaždinske županije i regionalnog ureda Hrvatske u Bruxellesu pružena mi je prilika izvršavanja mog staža upravo u glavnom gradu Europe - Bruxellesu, u regionalnom uredu Španjolske regije (Valencije). Ured Valencije radi tehničku reviziju europskih projekata, traženje partnera i organiziranje događaja. Aktivno sudjeluje u europskim projektima kao partner diseminacije i komunikacije na internacionalnom nivou.
Izvršavanje prakse u uredu Valencije, koji je direktno povezan sa svim važnim europskim institucijama, znači uključenost u sve bitne europske događaje i programe koje provodi Europska komisija, kao i stjecanje iskustva u diseminacijskim aktivnostima koje su nužne za kvalitetno predstavljanje i promoviranje projekta na internacionalnom nivou.
Jedna od važnijih prednosti regionalnih ureda u Bruxellesu je pružanje prakse mladim stipendistima s namjerom da im se pomogne u daljnjem obrazovanju.

Više...

Amiens

E-mail Ispis PDF
Želja za sudjelovanjem u programu "Eurodyssée" potaknuta je potrebom za jezičnim usavršavanjem u inozemstvu, nakon završenog studija francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prilika da se ta želja i realizira ukazala se gotovo dvije godine nakon završetka mog studija, u trenutku kada sam već imala određeno jezično i radno iskustvo vezano uz taj jezik.
Radivši nekoliko sezona kao turistička pratiteljica za francuski jezik, mnogo vremena sam provodila s francuskim turistima te sam aktivno upotrebljavala jezik obavljajući istovremeno turističku djelatnost. Upravo zbog toga sam imala želju produbiti vlastito pratiteljsko iskustvo podlogom administrativne organizacije izleta i turističkih razgleda.
Osim toga, željela sam usavršiti jezik i obogatiti turistički i administrativni rječnik učeći u turističkom uredu grada bogate i raznovrsne turističke tradicije i ponude.
Naposljetku, ali ne i manje važno, cilj mi je bio upoznati izbliza jednu europsku kulturu par excelence, francuski mentalitet i način života, koji su utjecali na mnogobrojne europske i svjetske kulture, sve to kroz prizmu turističke djelatnosti koja daje uvid u cjelokupnu kulturno-tradicijsku baštinu jedne zemlje i naroda.
Više...

Izvještaj iz regije Bourgogne

E-mail Ispis PDF
Nakon određenih komplikacija temeljenih na neobjektivnom odabiru Eurodyssée kandidata od strane Varaždinske županije pri uključenju naše županije u ovaj program, napokon sam i ja dobila priliku za odlazak u Francusku. Kako su razmjene ovog oblika veoma rijetke u našoj zemlji bila sam neizmjerno sretna što mi se ispunila moja dugogodišnja želja.
Zahvaljujem svim organizatorima i sudionicima Eurodyssée programa, varaždinskom odsjeku te posebice Apreci u regiji Bourgogne koji su mi omogućili da steknem ovo neponovljivo iskustvo. Također zahvaljujem uredniku časopisa Journal du Palais Patriceu Bouillotu koji mi je pomagao i pratio me u mojim prvim novinarskim koracima.
Više...

Aosta

E-mail Ispis PDF
 31.11.2008. - krećem prema Aosti. Čeka me put od 15 sati, oko 1000 km. Znam da idem u najmanju talijansku regiju, Valle d'Aostu na sjeveru Italije na granici sa Francuskom, smještenu u samom srcu planinskog lanca Alpa. Novo iskustvo, novi grad, novi jezik, nova kultura, novi ljudi. Osjećaji su izmiješani sa dozom straha i adrenalina. Ne znam što me čeka sljedećih 5 mjeseci.
U Veneciji na željezničkom kolodvoru čekam da upoznam Emanuelu, još jednu od stažistica eurodyssee programa. Ja sam krenula iz Zagreba, ona iz Pule i mjesto susreta od kuda nastavljamo put zajedno je Venecija. Ne znamo ništa jedna o drugoj osim da ćemo živjeti i raditi zajedno sljedećih 5 mjeseci. Nastavljamo zajedno put prema Aosti u ugodnom upoznavanju i pričanju… čini mi se da ćemo biti dobre cimerice i prijateljice.
Više...

Bourgogne

E-mail Ispis PDF

Kada sam prije pola godine u razgovoru s kolegom Draženom Dretarom saznala za program Eurodyssée, odmah sam znala da je to prava prilika za mene. Oduvijek sam željela  upoznati nove kulture i običaje, što je poprilično blisko mojem zanimanju profesora kroatologije i sociologije, a ovim Programom konačno sam bila u mogućnosti zadovoljiti svoju pustolovnu narav. Taj Program bio je ujedno i prilika da ostvarim jednu od svojih velikih želja kojoj sam uvijek težila, a to je život u inozemstvu.
Zato sam bila osobito sretna kada sam, nakon prijave na natječaj, obaviještena da je turistički ured u malom gradiću La Charité sur Loire u Francuskoj zainteresiran primiti me na vježbenički staž.  Priznajem da sam bila iznenađena ljepotom tog gradića s izuzetno toplim i srdačnim ljudima koji su me jako lijepo primili. To ću divno iskustvo pamtiti cijelog života.

Više...

Azores

E-mail Ispis PDF

Završivši Fakultet za turistički i hotelski menadžment u Opatiji, s jasno postavljenim ciljevima u životu, krenula sam putem permanentne edukacije i usavršavanja. Zanimajući se za različitost naroda i kultura, neizreciva mi je želja bila uputiti se u svijet i upoznati nove običaje, nove ljude, naučiti nove jezike. Kako izuzetno volim putovati, mogu reći da sam putujući, jednim dijelom zadovoljila te potrebe, no i dalje sam grabila svaku priliku za odlazak u nepoznato. Naišavši na Program "Eurodyssée”, shvatila sam da mi se nudi upravo ono o čemu sam oduvijek sanjala -  stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu, daleko izvan granica Lijepe Naše. Smatram da je cijeli život učenje koje nikada ne prestaje, a upravo to je bila idealna prilika za stručno usavršavanje ali i stjecanje neprocjenjivog iskustva. Takav akademski program, s izuzetno visokom internacionalnom reputacijom u multikulturalnom okružju, u kombinaciji s jednom od najljepših lokacija na svijetu, bili su razlozi moje prijave i želje za sudjelovanje u njemu.
Surađujući s Varaždinskom županijom, popunila sam i pribavila svu potrebnu dokumentaciju, izabrala  Azore, portugalsko otočje, kao mjesto za određivanje vježbeničkog staža te nestrpljivo čekala odlazak. Bila sam spremna okrenuti novu stranicu u životu, daleko od roditelja i prijatelja, u jednom novom potpuno nepoznatom svijetu.

Više...