01. Jun 2020.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Europski tjedan 700 mališana predstavio Europu

700 mališana predstavio Europu

E-mail Ispis PDF
vrtici-eu_1
vrtici-eu_2
vrtici-eu
Nikolaj Pešalov, Nadia Comaneci, Wolfgang Amadeus Mozart, Dora Pejčinović, Niccolo Paganinini i grof Drakula samo su neki od brojnih poznatih ličnosti koji su danas 'oživjeli' u parku Vatroslava Jagića gdje je sedamstotinjak djece iz 27 vrtićkih grupa predstavilo zemlje članice Europske unije i Hrvatsku igrom, riječju, plesom, pjesmom i kulinarskim specijalitetima.
Mališani su se uistinu potrudili u što vjernije predstaviti 'svoje' zelje pa su posjetitelji mogli kušati brojne izvorne europske delicije, ali i na licu mjesta uživati u karakterističnim tradicionalnim običajima nekih zemalja, bugarskom plesu na vatri, engleskoj pripravi čaja, francuskom umijeću izrade sireva i mnogim drugima. Neke su pak grupe išle tako daleko da su naučile i pozdraviti, odnosno odzdraviti na jeziku zemlje koju predstavljaju.

Veliku igraonicu na otvorenom – Europu u malom obišao je i župan Predrag Štromar sa zamjenicima mr.sc. Blankom Glavica-Ječmenicom i Milanom Pavlekovićem, predsjednicom Savjeta za Europske integracije Natalijom Martinčević, Paolom Berizzijem iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj,  Marijanom Kujundžić iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Gianluca di Feliceom, atašeom pri veleposlanstvu Talijanske Republike.

Župan je pohvalio vrijedne mališane, njihove voditelje i roditelje na vrhunskom prikazu tradicije, kulture i običaja te izrazio želje da se Hrvatska u ovoj 'Europi u malom' što prije predstavi kao zemlja članica.
- Nadam se da ćemo iz statusa promatrača vrlo skoro postati zemlja koja će osjetiti sve prednosti i blagodati Europske unije - rekao je župan.

Voditeljica Naše djece Đurđica Dropuljić istaknula je pak kako je presretna da se grupe u tako lijepom prirodnom ambijentu prezentiraju već osmu godinu zaredom.
- I ove smo godine pripremili jako puno sadržaja, a sigurna sam da i odrasli mogu nešto naučiti od naše djece koja kroz igru i radionice prezentiraju europske zemlje – istaknula je voditeljica koja je službeno i otvorila manifestaciju kojoj je nazočio i gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok.