01. Dec 2021.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz gradova i općina Iz gradova i općina Otvoren novouređeni Društveni dom u Šemovcu

Otvoren novouređeni Društveni dom u Šemovcu

E-mail Ispis PDF

171014-semovec-1
171014-semovec-2
171014-semovec-3
Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić u nazočnosti župana Varaždinske županije Predraga Štromara i domaćina načelnika općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, otvorio je u petak novouređeni Društveni dom u Šemovcu za koji je, kroz program energetske učinkovitosti, Ministarstvo dalo potporu u iznosu od 200 tisuća kuna.

Uređenje društvenog doma u Šemovcu na najbolji način pokazuje svrhu ulaganja u obnovu objekata kroz program energetske učinkovitosti izjavio je prilikom otvaranja doma zamjenik Leverić ističući da je ministarstvo kroz ovaj program u slične projekte širom Hrvatske dosada uložilo oko 23 milijuna kuna dok će do kraja godine te brojka iznositi oko 26 milijuna.

-Trnovec Bartolovečki u zadnjih godinu i pol dobio je više od 600 tisuća kuna za četiri ovakva projekta. Ovi projekti nisu samo dobri jer preko njih štedimo energiju već su dobri i za razvoj lokalnog gospodarstva – izjavio je Leverić dodajući da  je od ukupnog broja prihvaćenih projekata gotovo trećina u Varaždinskoj županiji čime ta županija pokazuje da je najspremnija u Hrvatskoj. Podsjetio je da je varaždinski župan Predrag Štromar već 2009., među prvima u Hrvatskoj, pokrenuo projekte energetske učinkovitosti. Leverić kaže i da je općina Trnovec Bartolovečki primjer za ostale u Hrvatskoj kada je u pitanju realizacija ovakvih projekata.

Načelnik općine ZvonkoŠamec zahvalio se zamjeniku ministra na odličnoj suradnji ministarstva i općine. Što se tiče obnovljenih objekata Šamec ističe da su oni tu prvenstveno na korist svim mještanima općine i da su njihova vrata otvorena za sve.

Inače, na području općine pet je projekta iz programa energetske učinkovitosti. Uz društveni dom u Šemovcu, ministarstvo je iz  spomenutog programa odobrilo i potporu Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  podružnice Varaždinske županije –Klub Trnovec Bartolovečki u iznosu od 89 tisuća, zatim za obnovu objekta STK-MGK „Drava“ iz Žabnika u iznosu od 78 tisuća, te za obnovu objekta NK „Mladosti“ iz Šemovca u iznosu od 173 tisuće. Pet projekt je obnova društvenog doma u Štefancu za što je ministarstvo odobrilo 137 tisuća kuna. Za pet projekta Ministarstvo je odobrilo ukupno 678 tisuća kuna dok je općina izdvojila dodatnih 570 tisuća.

Zadovoljan uređenjem objekata u općini Trnovec Bartolovečki je i župan Predag Štromar koji je posjetio da je županija krenula u projekte energetske učinkovitosti još 2005. kada su prvo zamijenjene školske kotlovnice koje su tada radile na mazut i ložu ulje. Već tada su napravljene velike uštede u potrošnji energije.

Štromar pozdravlja i skoro donošenje novog zakona gdje će sve jedinice lokalne samouprave morati smanjiti potrošnju energije javnih ustanova. Župna ističe da je županija već ranije, prije donošenje zakona, krenula u taj projekt na četiri škole i đačkom domu u Varaždinu i rezultati uštede su već sada vidljivi. Pozdravlja i činjenicu da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati takve projekte s 40 posto.

Otvorenju Doma prisustvovali su i zamjenik župana Alan Košić i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Nikola Kučiš.