01. Dec 2021.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz gradova i općina Iz gradova i općina Obilježeni Dani kruha u Trnovcu

Obilježeni Dani kruha u Trnovcu

E-mail Ispis PDF

2710-vrtic-zeko-1
2710-vrtic-zeko-2
2710-vrtic-zeko-3
2710-vrtic-zeko-4
2710-vrtic-zeko-5
2710-vrtic-zeko-6
U Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu mališani su učili kako napraviti Varaždinski klipić te su na taj način svečano obilježili i Dane kruha.

Obilježavanju su nazočili i župan Varaždisnke županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić te načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, a  tom prilikom je

predstavljena i edukativna brošura "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije".

Župan Štromar je pohvalio autore brošure, Anu Koren Friščić i Dragutina Vinceka koji su si doista dali truda i na jedan duhovit, ali prije svega edukativan način prikazali našoj djeci koji su to naši autohtoni proizvodi i životinje.

- Važno je djecu naučiti na naše tradicionalne proizvode, a ne na industrijske. Primjerice, varaždinsko zelje, trnovečka makovnjača, varaždinski klipić samo su neki od naših poznatih proizvoda koji su zastupljeni u brošuri - rekao je župan Štromar na te dodao kako će sva vrtićka djeca u županiji dobiti svoju brošuru, kao i njihovi roditelji.

Sama ideja brošure jest da se djeci na pristupačan način objasni važnost autohtonih životinja i proizvoda. Kroz pedagošku godinu, mališani će sve te proizvode vidjeti i isprobati.

- U brošuri se može pronaći desetak proizvoda i pasmina životinja koje su naše autohtone, primjerice zagorski puran, kokoš Hrvatica, siva pčela pa varaždinsko zelje i varaždinski klipić. Planirano je da djeca posjete OPG-ove, da uživo vide životinje, da gaze varaždinsko zelje. Evo, danas su izrađivali i varaždinski klipić. Sve je to s ciljem da oni sami nauče i kroz praksu dožive i isprobaju ono o čemu se priča u brošuri - rekla je Anka Koren Friščić, jedna od autorica brošure.

Kuhari iz Udruge kuhara Varaždinske županije pomogli su djeci  u pripremi klipića.