29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz županije Varaždinska županija donirala živežne namirnice socijalnoj samoposluzi

Varaždinska županija donirala živežne namirnice socijalnoj samoposluzi

E-mail Ispis PDF

1710-samoposluga-1
1710-samoposluga-2
1710-samoposluga-3
1710-samoposluga-4
Kako bi upozorila na problem siromaštva i bijede, kao i potrebe za njihovim iskorjenjivanjem, Varaždinska županija obilježila je Svjetski dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti donacijom trajnih živežnih namirnica, koju je volonterima „Kruha sv. Antuna“ predao zamjenik župana Alen Kišić.

- Hrvatska je na petom mjestu po razini siromaštva u Europskoj uniji sa stopom rizika preko 20 posto, što je alarmantna brojka. Varaždinska županija kao regionalna samouprava simbolično obilježava Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kako bismo ukazali na siromaštvo, ali i na ljude koji svoje slobodno vrijeme i poslove stave sa strane da bi volontirali, rekao je Kišić i uručio donaciju trajnih živežnih namirnica, vrijednosti preko 10 tisuća kuna.

- Varaždinska županija prepoznala je ovaj hvalevrijedan projekt i poduprla ga od samog početka, a ovim obilježavanjem krećemo s ozbiljnijom suradnjom, nalik na suradnju s Caritasovom pučkom kuhinjom Varaždinske županije, najavio je prilikom uručivanja donacije zamjenik župana Alen Kišić. Pohvalivši pritom rad i organiziranost volontera koji drugim ljudima siromaštvo čine manjim i dostojnijim, zamjenik župana pozvao je sve fizičke, pravne osobe i institucije da pomognu rad socijalne samoposluge koja se u proteklih godinu dana od osnutka dokazala kroz kvalitetan i transparentan rad.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine proglasila je 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i na taj način počela promicati potrebu za smanjenjem siromaštva u svim zemljama svijeta.

Socijalna samoposluga „Kruh sv. Antuna“ na adresi Josipa Kozarca 26 osnovana je krajem prošle godine od strane Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži FRAMA s ciljem pomaganja najugroženijim pojedincima i obiteljima, kojih je preko 740 na području grada i okolice, što čini preko 2.000 potrebitih osoba. Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti socijalna samoposluga obilježit će kao Dan otvorenih vrata, kako bi građani kroz čitav dan mogli donirati trajne živežne namirnice. Socijalna samoposluga je za potrebite otvorena utorkom i četvrtkom, a do sada je podijeljeno oko 3.200 paketa.

Uručenju donacije prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac te vrijedni volonteri „Kruha sv. Antuna“, čija je predstavnica Marijana Kolednjak zahvalila Varaždinskoj županiji na suradnji te iskazala zadovoljstvo s najavljenom opsežnijom suradnjom u budućnosti.