29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz županije Savjet za sigurnost prometa na cestama održao sjednicu

Savjet za sigurnost prometa na cestama održao sjednicu

E-mail Ispis PDF

2110-promet-1
2110-promet-2
2110-promet-3
Članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održali su 4. Sjednicu na kojoj su razmotrili plan zimske službe održavanja cesta Varaždinske županije te su zaključili kako su izvršene sve pripreme i da su osigurana sva materijalna i financijska sredstva.

Članovi Savjeta su istaknuli kako će se održavanje cesta u zimskim uvjetima obavljati sukladno novom Pravilniku o održavanju cesta koji je stupio na snagu u srpnju ove godine. Najvažnije novosti u  novom Pravilniku su te da je on usklađen s praksom susjednih zemalja EU i praksom drugih država sa sličnim uvjetima zimi.

Određene zamjerke novom Pravilniku izrazilo je Ravnateljstvo policije, odnosno predstavnici PU Varaždinske i to u smislu da je ovim Pravilnikom znatno smanjeno održavanje nižih kategorija cesta i smatraju da će to prouzročiti znatne teškoće, poglavito u slučaju većih snježnih  padalina. Predstavnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Žaneta Žilić koja je prezentirala osnovne odredbe novog Pravilnika, s pozicije nadležnosti inspektora cesta, ali također i slaganje s primjedbama MUP-a i  da bi trebalo javnost što bolje upoznati s propisima ali i proširiti popis cesta koje spadaju u kategoriju tzv „zimskih dionica“.

Rasprava je pokazala da su se upravitelji državnih, županijskih i  lokalnih cesta na području Varaždinske županije te Grad  Varaždin dobro pripremili i ove godine za nadolazeću zimu. Isto tako županijske i državne ceste, kao i svih ovih dosadašnjih godina, bit će prohodne i za obavljanje drugih javnih službi, kao što su hitna medicinska služba, vatrogasci i drugi. Također, Savjet je upoznat o pripremi za otvaranje posebnog interaktivnog linka na službenim internetskim stranicama Varaždinske županije na kojem će građani moći  davati svoje primjedbe, pohvale, upozorenja i sli izravno Savjetu za sigurnost prometa Varaždinske županije.