29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz županije Zamjenik župana otvorio Sajam Sivka 2014.

Zamjenik župana otvorio Sajam Sivka 2014.

E-mail Ispis PDF

2410-sivka-1
2410-sivka-2
2410-sivka-3
2410-sivka-4
2410-sivka-5
2410-sivka-6
2410-sivka-7
Zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić danas je u sportskoj dvorani „Graberje“ otvorio 2. međunarodni sajam pčelarstva, pčelarske industrije i pčelarskog turizma „Sivka 2014., koji se održava od 24. do 26. listopada pod zajedničkom organizacijom varaždinskog Pčelarskog društva, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Otvorenju su prisustvovali i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić te predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Marin Šagi.

Kako je istaknuo predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Marin Šagi cilj održavanja sajma je javnosti, a posebice djeci i mladima razvijati svijest o značaju pčela i pčelarstva za održavanje ekološke ravnoteže u prirodi te stvaranje navika konzumiranja pčelinjih proizvoda i unapređenje ove pčelarske djelatnosti.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić je naznačio važnost održavanja sajma pčelarstva.

- Iako je ovaj Sajam tek drugi po redu, Varaždinska županija je prepoznala važnost i s ponosom mogu reći kako nam je drago da pomažemo u organizaciji ove manifestacije. Temeljem sufinanciranja pčelarstva koje je Varaždinska županija započela 2001. godine, pčelarstvo je na području naše županije postalo vrlo značajna privredna grana. Od 2001. pa do danas, sredstva su trošena većinom na nabavu lijekova za liječenje pčelinjih zajednica i školovanje više od 300 pčelara za zvanje „pčelar“. Upravo znanje i usavršavanje pčelara donijelo je vidljive rezultate u razvoju pčelarstva. - rekao je zamjenik župana te proglasio Sajam otvorenim.

Inače, na samome sajmu sudjeluje 80-tak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Poljske i Rumunjske, a predstavit će se i brojne hrvatske i inozemne pčelarske udruge, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i proizvođači pčelarske opreme. Na ovoj pčelarskoj manifestaciji pod geslom „Sajam za prste polizati“, na koju je ulaz besplatan, posebni će sadržaji biti organizirani za djecu u sklopu dječjeg pčelarskog dana. Naime, očekuje se organizirani dolazak 900-tinjak djece, za koju će biti organizirano edukativno razgledavanje sajma i upoznavanje s korisnošću pčela i blagotvornošću meda.

Važno je istaknuti kako je Varaždinska županija ove godine izdvojila 200 tisuća kuna za nabavku šećera radi prihrane pčela kako ove zime ne bi nestale pčelinje zajednice. Naime, zbog izuzetno loših ovogodišnjih vremenskih prilika, pčelari su pretrpjeli štetu koja se procjenjuje na 18 milijuna kuna, te umjesto vrcanja meda moraju prihranjivati pčele kako bi ih održali na životu.

U Varaždinskoj županiji se pčelarstvom bavi 360 članova pčelarskih udruga koji imaju više od 15 tisuća košnica.