29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz županije Započela nova školska godina u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije

Započela nova školska godina u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije

E-mail Ispis PDF

2510-centri-1
2510-centri-2
2510-centri-3
2510-centri-4
Za najizvrsnije osnovnoškolce i srednjoškolce započeli su s radom Centri izvrsnosti Varaždinske županije. Devet Centara izvrsnosti pohađati će 790 učenika koje će educirati 113 mentora, a ovogodišnjoj svečanosti otvorenja u sportskoj dvorani Gospodarske škole nazočili su predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije  Dubravka Biberdžić, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc. Miroslav Huđek.

Devet Centara izvrsnosti, koji pokrivaju područja matematike, informatike, poduzetništva, novih tehnologija, komunikacija, hrvatskog jezika, kemije, fizike i biologije polaziti će 458 osnovnoškolca i 332 srednjoškolaca s područja Varaždinske županije. - Za tih četiri posto učenika, Varaždinska županija povećala je broj mentora ove godine kako bi povećala kvalitetu obrazovanja te dala još više nacionalnih prvaka i onih koji će nositi razvoj županije u budućnosti, rekao je prilikom otvorenja zamjenik župana Alen Kišić, istaknuvši kako Varaždinska županija provodi primjereno školovanje mladih jer je to spas svake zemlje.

Kišić je s ponosom najavio predstavljanje projekta Centara izvrsnosti Varaždinske županije na konferenciji o obrazovanju, inovacijama i istraživanjima, u španjolskom gradu Sevilla, gdje će sudjelovati otprilike 800-tinjak sudionika iz 75 zemalja svijeta koji će predstaviti 350 najboljih projekata iz čitavog svijeta. – Po prvi puta u 7 godina od održavanja konferencije, u kategoriji Poticanje nadarenosti i prepoznavanje izvrsnosti Republika Hrvatska ima svog predstavnika, a to je Varaždinska županija sa projektom Centara izvrsnosti. Svijetu ćemo predstaviti Varaždinsku županiju i Republiku Hrvatsku jer su Centri izvrsnosti najbolje što možemo ponuditi s područja obrazovanja, objasnio je Kišić.

Varaždinska županija program rada s nadarenim učenicima započela je još 2002. godine, dok su Centri izvrsnosti s radom započeli 2007. godine. Učenici koji pohađaju Centre izvrsnosti postižu iznimne rezultate na županijskim, državnim te međunarodnim natjecanjima, a od ove godine njihovi uspjesi pratiti će se i nakon završetka srednje škole. Kao i proteklih godina, najveći broj učenika pohađa Centar izvrsnosti iz matematike, njih ukupno 213.

Više pojedinačnih informacija o Centrima izvrsnosti Varaždinske županije možete pronaći na www.civz.hr.