29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz županije Najavljen Dan prevencije karcinoma u Varaždinskoj županiji

Najavljen Dan prevencije karcinoma u Varaždinskoj županiji

E-mail Ispis PDF

0711-karcinomi-1
0711-karcinomi-2
0711-plakat
Besplatnim edukativnim predavanjima za građane, u Varaždinskoj županiji će se 13. studenog ove godine održati Dan prevencije karcinoma.

Potvrdili su to danas na predstavljanju zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, predsjednik županijske Lige protiv raka Zdravko Zgrebec, dr.med. te Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., voditeljica djelatnosti i javnog zdravstva i socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, koji su naglasili važnost prevencije, s obzirom na činjenicu da svaka četvrta osoba u Varaždinskoj županiji premine od karcinoma.

- Mnoštvo udruga radi na prevenciji, posebice županijska Liga protiv raka koja provodi cijeli niz aktivnosti kako bi prevenirali i upozorili građane i senzibilizirali ljude kod kojih rana prevencija može spasiti život, rekao je uvodno zamjenik župana Alen Kišić te dodao kako za rad Županijske Lige protiv raka Varaždinska županija izdvaja 45 tisuća kuna te 20-ak tisuća za rad Mammae kluba Varaždin.

Gosti su najavili teme predavanja povodom Dana prevencije karcinoma, a tiču se raka trupa maternice, ranog otkrivanja raka dojke i kirurškog tretmana te fitonutrijenata i pravilne prehrane u prevenciji raka, o kojima će govoriti dr.sc. Aleksandra Špoljarić, dr.med., Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., te Zdravko Zgrebec, dr.med, koji je rekao kako se u Varaždinskoj županiji otkrije oko 90-ak novih slučaja karcinoma dojke godišnje, dok se u Republici Hrvatskoj otkrije do 2.500 slučaja karcinoma, što čini ukupno 26 posto ukupnih oboljelih žena. U Europi je prosjek 29 posto.

Najčešći uzrok raka u žena s područja Varaždinske županije je rak dojke u 23 posto slučajeva i debelog crijeva u 9 posto, dok je kod muškaraca to rak prostate u 17 posto te bronha i pluća u 15 posto slučajeva. Varaždinska je županija pri kraju izrade Plana zdravlja za strateško razdoblje 2015.-2017., i od šest prioritetnih područja dva se tiču karcinoma dojke i debelog crijeva, koji su vrlo učestali. 

U Varaždinskoj županiji postoji puno dijagnostika na kojima se može obaviti pregled dojke pa je mortalitet uzrokovan tom vrstom karcinoma u padu. Program  ranog otkrivanje karcinoma dojke provodi se kontinuirano od 1998. godine i to kroz edukaciju stanovništva, predavanjima u školama, mjesnim odborima gradova i općina, obilježavanje prigodnih datuma, osvješćivanje lokalne zajednice o preventivnim mjerama ranog otkrivanja raka, kao i klinički i UZV pregledi u prostorijama Lige, te sudjelovanje u edukativnim emisijama na  televiziji i radiju.