29. Nov 2022.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Novosti iz škola Voćanski učenici na Međunarodnoj kiparskoj koloniji u Malečniku

Voćanski učenici na Međunarodnoj kiparskoj koloniji u Malečniku

E-mail Ispis PDF

1710-vocanci-3
1710-vocanci-1
1710-vocanci-2
1710-vocanci-4
Tri učenice iz donjovoćanske osnovne škole /Emina Bunić,Sanja Kolačko , Helena Leskovar/ sudjelovale su na 30. međunarodnom kiparskom susretu "FORMA VIVA MALEČNIK 2014." kod Maribora u susjednoj Republici Sloveniji.

Učenice su bile u pratnji dvojice mentora -učitelja Tehničke kulture ,Tomislava Čavleka, i školskog majstora ,Stjepana Stolnika,stolara.

To je po drugi put da učenici ove škole sudjeluju na međunarodnoj dječjoj kiparskoj koloniji u drvetu .Prvi put bili su 2010. kada su izradili ,u suradnji s učenicima iz Vinice, zagorsko selo u drvetu. Nakon toga sudjelovali su i na slikarskoj koloniji 2011., a sada su se ponovno odazvali kiparskoj koloniji.

Školu je pozvala predsjednica Međunarodnog  kluba prijatelja iz Donje Višnjice,gđa. Milka Knežević jer je Klub  bio i jedan od suorganizatora ovog susreta u Sloveniji kao projektni partner za Hrvatsku,Srbiju te Bosnu i Hercegovinu.

Tradicionalni organizatori ovog susreta su Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti kao i Zveza kulturnih društev Maribor te OŠ Malečnik čiji su visoki predstavnici pozdravili sve nazočne prigodom otvorenja susreta.

Za ovogodišnji,jubilarni susret,nije bila određena tema pa su voćanski učenici odlučili izraditi borić od drvenih ostataka koje su sami donijeli sa sobom kao donaciju tvrtke "Drvodjelac" iz Ivanca iako je svaka škola mogla i u Malečniku izabrati drvo u kojem će raditi.

Obzirom da su u hrvatskoj ekipi bile djevojčice,učenice šestog razreda,manje su koristile dlijeto ,a više boje,ljepilo,ubodnu pilu i slične alate kako bi ,uz budno oko mentora,napravile lijep rad.

Radovi će,osim u Mariboru, biti izloženi u Ljubljani,a zatim i u Hrvatskoj ,vjerojatno u Galeriji Dvora Trakošćan gdje je bila i izložba prethodnih radova.

Nakon što radovi obiđu izložbe,škole ih dobiju u svoje vlasništvo kako bi krasili njihove prostore.

Učenici voćanske škole tradicionalno su dobri u likovnom stvaralaštvu što ne začuđuje obzirom da je ovaj kraj poznat po mnoštvu samoukih slikara i kipara od kojih spominjemo pokojne slikare Slavka i Stjepana Stolnika te Radovana Švetaka kao i živuće kipare Vlatka Komesa i Stjepana Švetaka kao i niz drugih koji redovito sudjeluju na lokalnim  kiparskim kolonijama u svojem mjestu,ali  i šire.

Temu su učenici odabrali na poticaj ravnateljice,Rahele Blažević,prof.koja bi željela da se ovaj projekt proširi na cijelu školu te da svaki razred izradi svoje vlastito božićno drvo,ali koristeći samo reciklirane materijale.

"Na taj način kod učenika  razvijamo svijest o potrebi  očuvanja zelenih resursa u našem okolišu i potičemo ekološku svijest kao i korisnu uporabu već iskorištenih stvari i materijala iz svakodnevnog života i rada",ističe ravnateljica.