06. Feb 2023.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Školsko mlijeko

"Školsko mlijeko"

E-mail Ispis PDF

 Po uzoru na Austriju, Švicarsku, Francusku, SAD ili Kanadu, Varaždinska županija pokrenula je projekt " Školsko mlijeko" koji u zainteresirane škole učenicima donosi zdrave mliječne obroke, ali i snažno podupire male proizvođače mlijeka.

Tko sudjeluje u projektu?

  • Varaždinska županija
  • Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije
  • Udruga malih proizvođača mlijeka
  • Agencija za razvoj Varaždinske županije
  • Mini mljekare
  • osnovne škole Varaždinske županije

Kako funkcionira projekt?
Mini mljekara, prema dogovoru sa Županijom, svakodnevno otkupljuje mlijeko od malih proizvođača s područja Varaždinske županije i u roku od 48 sati ga dostavlja na jelovnike školaraca Varaždinske županije. Otkupljivači i/ili prerađivači sirovog mlijeka dužni su mjesečno dostavljati popis otkupljenih količina mlijeka s obiteljskih gospodarstava, Povjerenstvu za školsko mlijeko, koje osniva Varaždinska županija.

Što se nudi učenicima?
Ovisno o postojećim jelovnicima u školama, djeci će se ponuditi mliječni obrok kao dopunski ili alternativa za postojeći. " Školsko mlijeko" obuhvaća: mlijeko, čokoladno mlijeko, kakao, mliječne namaze, jogurt…

O kakvoći mlijeka

Školsko mlijeko podrazumijeva slijedeće proizvode:
- pasterizirano mlijeko (ne sterilizirano) i pasterizirani mliječni napitak
- najmanje 3.6% mliječne masti
- najmanje 3.0% bjelančevina
- fermentirani proizvodi: jogurt (obični/voćni), mliječni namaz
- najmanje 3.2% mliječne masti
- najmanje 3.0% bjelančevina

Početak projekta i pripremne radnje

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i predstavnici županije obišli su 6 osnovnih škola Varaždinske županije s oko 3.000 učenika. Za učenike, roditelje i nastavnike održana su kratka edukativna predavanja o značaju zdrave prehrane i ulozi mliječnih proizvoda, a podijeljen je i efektan promotivni materijal tiskan u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi. Ovisno o interesu roditelja, škole će svježe mlijeko i mliječne proizvode naručivati direktno od mljekarne. Završen je i Pravilnik o školskom mlijeku koji će strogo odrediti kvalitetu. Svi proizvođači mlijeka koji zadovolje uvjete iz pravilnika moći će na ambalaži koristiti "Mijao, školsko mlijeko" kao zaštitni znak.

Perspektive i razvoj projekta

Projektom će se nastojati obuhvatiti svi vrtići, osnovne i srednje škole, bolnice i domovi za starije i nemoćne osobe Varaždinske županije. Planirano i je širenje broja uzgajivača i proizvođača mlijeka (sada 97 obitelji s 400-tinjak krava) i malih mljekarni. Županija će preko svoje Garancijske agencije poticati nabavku novih kvalitetnih grla.
Ravnateljima osnovnih i srednjih škola preporučeno je da iz škola izbace automate sa slatkišima i gaziranim pićima.

 

Info: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript