20. Aug 2019.

Zadnja izmjena01:05:42 PM GMT

Nalazite se ovdje: Ugledni stanovnici

Rosenberg Ružić Vjekoslav

E-mail Ispis PDF

Skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog.
Rodio se u Varaždinu 29.IV.1870., a umro je u Zagrebu 16.II.1954. Njegov otac Josip Rosenberg bio je učitelj glazbe u Varaždinu, te je od rane mladosti podučavao i sina. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Varaždinu, a 1885.g. odlazi na bečki konzervatorij. Nakon što je Nikola Faller 1891. otišao iz Splita, Vjekoslav Ružić postaje učitelj glazbe i zborovođa u HPD „Zvonimir“, a zatim i organist u splitskoj katedrali.
Godine 1895. vraća se u rodni grad i postaje gradski kapelnik i organista u župnoj crkvi sv. Nikole, učitelj pjevanja na Višoj djevojačkoj školi i ravnatelj gradske Glazbene škole. U sljedećih 15 godina koliko ostaje u Varaždinu sklada, te piše operu Kralj od Silbe.
Zemaljska vlada ga 1909.g. imenuje glavnim učiteljem glazbe Učiteljskih škola u Zagrebu, a 1910.g. je postavljen za ravnatelja Glazbenog zavoda.
Uz operu „Kralj od Silbe“ kao rezultat njegovog skladateljskog rada ostaju i fragmenti opera „Lijepa Klementinka“ i „Vilina“, a skladao je i veliku kantatu „Kameni svatovi“ na tekst Augusta Šenoe.